De afgelopen week hebben wij een brief gestuurd naar de Tweede Kamer om het lot van gewortelde kinderen onder hun aandacht te brengen. Wij hopen dat partijen deze brief oppakken om tijdens de begrotingsbehandeling Asiel en Migratie hierover in gesprek te gaan met de Minister. Een oplossing voor gewortelde kinderen gaat boven partijbelangen. Hieronder leest u de brief die wij verzonden hebben.
Geachte leden van de Tweede Kamer,
In alle maatschappelijke en politieke onrust over asiel willen wij u met klem aandacht vragen voor het lot van asielkinderen die hier al 5 jaar of langer wonen. U kunt hen helpen door per direct een permanent Kinderpardon in te stellen en om de discretionaire bevoegdheid van de overheid te verruimen en beter te organiseren.
In Nederland wonen honderden asielkinderen elke dag in angst en onzekerheid. Zij wonen al meer dan 5 of 10 jaar in Nederland. Een deel is hier geboren. Toch kunnen zij elk moment zonder pardon worden uitgezet. Terwijl het wetenschappelijk is bewezen dat het uitzetten van in Nederland gewortelde kinderen na vijf jaar onherstelbare psychische schade oplevert. Dit is een ernstige schending van de rechten van het kind zoals opgenomen in het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind. Een onrecht waar Eduard Disch (79) wekenlang voor in hongerstaking is geweest en waar wij u de mogelijkheid voor heeft om een einde aan te maken.
In 2019 werd de Afsluitregeling langdurig verblijvende kinderen afgeschaft, evenals de discretionaire bevoegdheid van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid om in bijzondere gevallen een verblijfsvergunning te verlenen. Deze afschaffingen hebben geleid tot langere procedures en meer onzekerheid voor kinderen die al jaren in Nederland wonen en zich hier thuis voelen.
Om te voorkomen dat kinderen hieronder lijden, is een permanent en in de wet verankerd Kinderpardon nodig. Zodra een procedure vijf jaar duurt, krijgt een kind en het gezin automatisch een verblijfstatus. Dit voorkomt dat we elke vijf jaar weer heftige maatschappelijke discussies krijgen over dreigende uitzetting van gewortelde kinderen.
Daarnaast dient de discretionaire bevoegdheid verruimd te worden zodat altijd rekening gehouden kan worden met de belangen van het kind. Nu kan de discretionaire bevoegdheid alleen door de directeur van de IND worden toegepast aan het begin van de procedure, terwijl bepaalde problemen juist later ontstaan in de te lang durende procedure. Geworteldheid en het voorkomen van onherstelbare psychische schade bij kinderen zou een grond moeten zijn om een verblijfstatus te verlenen. Wij zijn tot slot van mening dat een ambtenaar van de IND niet voldoende onafhankelijk kan oordelen over de belangen van het kind en bovendien niet het mandaat heeft om deze brede afweging te maken. De discretionaire bevoegdheid moet daarom weer worden belegd bij de staatsecretaris, óf bij een groep zelfstandige experts, zodat bij bepaalde situaties die leiden tot uitzonderlijke hardheden en schade aan kinderen beter de belangen kan worden gewogen.
Wij hopen dat u onze oproep ter harte neemt en de nodige stappen onderneemt om de rechtspositie en bescherming van deze kinderen te verbeteren. Zij verdienen een toekomst zonder angst en onzekerheid in het land waar zij zich thuis voelen.
Hoopgevend dat deze brief over het in ere herstellen van het kinderpardon nu gestuurd is naar de leden van de Tweede Kamer. De brief geeft richting en perspectief: geef de gewortelde kinderen eindelijk zekerheid en een toekomst voor henzelf en voor Nederland.
Mooie brief!
Succes ermee! WIE OREN HEEFT DIE HORE! AMEN!
Thank you to help us