Over

Kinderrechten centraal

ChildSupporto zet zich in voor kinderrechten, speciaal voor kinderen van asielzoekers. Onze aandacht gaat nu vooral uit naar gewortelde kinderen. De basis daarvan ligt vast in het Internationale Verdrag van de Rechten van het Kind (IVRK). Teveel worden deze rechten geschonden. Een belangrijk aandachtspunt waar wij ons op focussen zijn gewortelde kinderen. Dit zijn kinderen waarvan de ouders asiel hebben aangevraagd in Nederland. Als zij langer dan 5 jaar in Nederland zijn beschouwen we hen als gewortelde kinderen.

Kinderen in angst

Honderden kinderen leven elke dag in angst en onzekerheid. Deze kinderen wonen al langer dan vijf jaar in Nederland. Het zijn onze buren, onze klasgenoten, onze teamgenoten en onze vrienden. Ze horen bij ons. Maar hoe Nederlands deze kinderen zich in hun hoofd en hart ook voelen, ze hebben nog steeds geen verblijfsvergunning die hun het recht geeft om hier te mogen blijven.

Omdat ze in Nederland geworteld zijn en zich hier thuis voelen, zijn ze iedere dag opnieuw bang om te worden uitgezet naar een land dat ze niet of nauwelijks kennen. Dit is schadelijk voor kinderen en bedreigt hun ontwikkeling. Uitzetting van gewortelde kinderen is een ernstige schending van hun kinderrechten.

Kinderpardon

In januari 2019 is het kinderpardon afgeschaft. De Afsluitingsregeling is een afspraak die in januari 2019 werd gemaakt door het kabinet, bestaande uit VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, als onderdeel van een nieuw akkoord over migratie. In dat akkoord werd afgesproken dat het Kinderpardon werd afgeschaft. Ook kwam er een einde aan de discretionaire bevoegdheid van de staatssecretaris, om in schrijnende zaken een vergunning te verlenen.

Kinderen die uiterlijk op 29 januari 2019 ten minste vijf jaar als kind in Nederland hadden verbleven, kregen enkele weken de gelegenheid om een aanvraag te doen op grond van de Afsluitingsregeling. Op 25 februari 2019 werd de regeling gesloten. Er bestaat nu al ruim vijf jaar geen regeling meer voor kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland wonen.

Lange procedures

In het genoemde akkoord werd ook afgesproken om fors te investeren in de IND om ervoor te zorgen dat procedures sneller gaan en kinderen niet geworteld raken in Nederland door slepende verblijfsprocedures. Dat doel is niet bereikt. Nu de verblijfsprocedures niet korter maar juist steeds langer duren, zijn er de afgelopen jaren veel kinderen bij gekomen die al vijf jaar of langer in Nederland verblijven en nog steeds geen vergunning hebben. De procedures duren veel te lang en kinderen zijn de dupe. Het is nu tijd voor een duurzame oplossing. Kinderen hebben immers zekerheid, veiligheid en houvast nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen en gezond op te groeien. Het belang van het kind hoort centraal te staan.

Bescherming van kinderrechten

Kinderen horen beschermd te worden, niet beschadigd. Dat geldt ook voor alle kinderen die vijf jaar of langer in Nederland verblijven zonder verblijfsvergunning. De afschaffing van de Kinderpardonregeling mag niet betekenen dat de belangen van gewortelde kinderen nu niet meer worden erkend en beschermd. Het is noodzakelijk dat het belang van het kind in de Vreemdelingenwet wordt verankerd, zodat dat belang in elke individuele zaak adequaat wordt vastgesteld en voorop wordt gesteld in de belangenafweging. Dan kan ook in de toekomst recht worden gedaan aan gewortelde kinderen.

Staan wij alleen?

Nee zeker niet, al in 2018 is wetenschappelijk onderzoek gedaan. Dit onderzoek onderbouwd wat het betekent voor gewortelde kinderen om uitgezet te worden. Het rapport ‘Schaderisico bij uitzetting langdurig verblijvende kinderen’ is geschreven door hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder, kinderrechten specialist Carla van Os en (kinder)gedragswetenschapper Elianne Zijlstra. De belangrijkste conclusie is dat het uitzetten van kinderen na vijf jaar in Nederland altijd zorgt voor ernstige schade in hun ontwikkeling.

Ook is in 2022 onderzoek gedaan naar kinderen die uitgezet zijn door gedragswetenschapper Elianne Zijlstra. Dit onderzoek laat zien dat kinderen negatief zijn over hun leven in Armenië na gedwongen terugkeer. Ze ervaren psychosociale, identiteits- en fysieke problemen. De toegang tot basisbehoeften, zorg en onderwijs is beperkt. De emotionele beschikbaarheid van de ouders neemt af. Vanuit een kinderrechtenperspectief kan worden geconcludeerd dat de beslissing om kinderen in deze studie terug te sturen niet voldeed aan hun ontwikkelingsbehoeften, hun belang en dat de kinderrechten worden geschonden. Het rapport is hier te lezen: ‘Forced Return of Embedded Asylum-Seeking Families with Children to Armenia from a Children’s Rights Perspective

De resultaten laten zien dat kinderen negatief zijn over hun leven in Armenië na gedwongen terugkeer. Ze ervaren psychosociale, identiteits- en fysieke problemen. De toegang tot basisbehoeften, zorg en onderwijs is beperkt. De emotionele beschikbaarheid van de ouders neemt af. Vanuit een kinderrechtenperspectief kan worden geconcludeerd dat de beslissing om kinderen in deze studie terug te sturen niet voldeed aan hun ontwikkelingsbehoeften, hun belang en dat de kinderrechten worden geschonden.

Wat doen wij?

Wij zetten ons in voor bovengenoemde doelen door onder meer:

  • Bewustwordingscampagnes middels Publieke voorlichting en Persoonlijke Verhalen
  • Lobbyen bij Politici (direct en indirect)
  • Juridische Ondersteuning, hiervoor werken we nauw samen met advocaten die gespecialiseerd zijn in vreemdelingenrecht.
  • Media en Communicatie
  • Samenwerken en Netwerken
  • Onderzoek en dataverzameling
  • Mentale en Emotionele ondersteuning van betrokkenen
Scroll naar boven